Nu we massaal vanuit huis werken door corona is de manier van werken veranderd. Grote kans dat je ineens op afstand moet vergaderen of presenteren en dat je je collega’s voornamelijk online ziet en spreekt.
Dat is misschien even wennen, maar met de juiste tips (ook) goed te doen. Om je een handje te helpen, lees je in dit artikel enkele onmisbare tips voor presenteren op afstand. Denk bijvoorbeeld een professioneel je events streamen en de juiste belichting.
1. Pak het professioneel aan met event software
Wat in ieder geval belangrijk is, is om de basis goed geregeld te hebben. Moet je bijvoorbeeld regelmatig voor een grote groep mensen op afstand presenteren? Zorg er dan voor dat je event software gebruikt om het geheel professioneel aan te pakken. Het grote voordeel van dit soort speciale software is het feit dat je er zelf niet veel verstand van hoeft te hebben. Event software is heel gebruiksvriendelijk terwijl het er wel heel gelikt uitziet.
Een ander groot voordeel aan event software is dat je de online omgeving omtrent een online evenement of presentatie helemaal naar eigen smaak of huisstijl in kunt richten. Dit soort programma’s zijn er juist op gericht om een fysiek evenement zo goed mogelijk om te zetten in een online presentatie of event. Als gebruiker pluk je daar de vruchten van, omdat de basis hiermee direct goed zit. Dit soort software kun je ook gebruik als onderdeel van de marketing van je bedrijf. Het is een handige tool om met behulp van goede online events klanten te trekken én te behouden.
2. Zorg voor de juiste belichting bij online presentatie
Wanneer je gebruik maakt van event software hoef je zelf vrijwel nergens aan te denken. Wat je echter niet mag vergeten, is het gebruik van de juiste verlichting voor een online event of presentatie. Sterker nog: verlichting kan een presentatie maken of breken. Je kunt nog zo goed zijn in presenteren, maar zolang je niet duidelijk in beeld bent is het niet goed te volgen voor je publiek. Ze zullen bijvoorbeeld sneller afgeleid zijn van daar waar het om gaat.
Zo beschikken veel mensen over een lichtbron bij hun bureau of bij de tafel waaraan ze staan om een presentatie te geven. Die lichtbron komt vaak van achteren of boven om extra licht te schijnen op het toetsenbord. Dat zorgt ervoor dat je gezicht onderbelicht raakt. Kies liever voor een lichtbron die ook op je gezicht schijnt zodat je duidelijk in beeld bent en goed zichtbaar bent voor je publiek.
3. Probeer te praten met je gezichtsuitdrukkingen
Een goede basis? Check. De juiste belichting? Ook check. Dan is het tijd om naar je eigen presentatie skills te kijken. Omdat je geen fysiek publiek voor je hebt, is het wellicht een beetje wennen om op een interactieve manier te praten. Toch is het aan te raden om zoveel mogelijk met gezichtsuitdrukkingen en handgebaren je verhaal proberen over te brengen. Normaal kun je je hele lichaam gebruiken om een verhaal te vertellen; bij een online presentatie of event kan dat alleen als de camera gericht is op je hele lijf.
Is dat niet het geval? Oefen dan waar nodig met gezichtsuitdrukkingen en handgebaren om een verhaal levendig te maken. Probeer hierbij het publiek zoveel mogelijk bij je verhaal te betrekken, zodat het alsnog lijkt alsof je online publiek fysiek in de zaal zit. Je zult zien dat dit niet alleen voor jezelf leuker is wat betreft presenteren, maar dat het publiek ook meer geboeid zal zijn als je op zo’n manier presenteert.
4. Let goed op hoe je praat bij online event
Tot slot is het van groot belang om te letten op hoe je praat. Veel mensen merken dat ze via een internetverbinding toch anders praten dan wanneer ze dat in het echte leven doen. Wanneer je enthousiast bent, kan het maar zo zijn dat je binnen korte tijd ontzettend veel wilt vertellen. Let daar goed op en probeer dat te vermijden; spreek het liefst wat trager dan normaal en zorg ervoor dat je alle woorden correct en duidelijk uitspreekt. De reden dat je wat langzamer moet praten is duidelijk: de inhoud van een presentatie komt op die manier beter over.
Kijk hierbij meteen even naar de kwaliteit van het geluid. Ben je goed te verstaan met de microfoon die in de laptop aanwezig is? Of heb je een externe microfoon nodig om beter verstaanbaar te zijn? Soms kan een microfoon van een laptop zorgen voor ruis of een galm, waardoor de keuze voor een headset sowieso prettiger is. Het zal er naast je event software, de juiste belichting en de manier hoe je praat in ieder geval voor zorgen dat presentaties en events streamen een stuk makkelijker en leuker verloopt.