Een presentatie is vaak van doorslaggevende betekenis om een nieuwe klant binnen te halen of om een product te verkopen. Maar het lukt lang niet iedereen om die overtuigende presentatie neer te zetten. Vaak heb je plankenkoorts en slaap je van tevoren slecht. Maar ook de inhoud, techniek en het design zijn doorslaggevend voor een goede presentatie. Wanneer je presentatie er super professioneel uitziet met fraaie visuals en geluid, dan maakt deze een veel betere indruk. In deze blog zetten we de belangrijkste tips van experts even voor je op een rij.
De kwaliteit & look van de presentatie
De kwaliteit van de presentatie zelf is natuurlijk van doorslaggevende betekenis. Er zijn allerlei tools, maar meestal wordt Powerpoint gebruikt vanwege het gebruiksgemak en de vele mogelijkheden. Maar ook daarmee kun je zowel een goede als slechte presentatie maken.
Handig is om een speciale Powerpoint designtool te gebruiken. Je vindt deze gratis online of voor een klein bedrag. Zo maak je de presentatie veel sneller en krijg je allerlei praktische tips om een top kwaliteit presentatie te maken. En ook een sjabloon van Powerpoint is handig als basis.
En er zijn nog meer tools. Zo is er bijvoorbeeld Powerpoint timer waarmee je een timer kunt toevoegen. Sethsteps om het publiek via hun mobiele telefoon te laten stemmen. Office Maps waarmee je een kaart kunt toevoegen en Remix 3D om 3D plaatjes toe te voegen.
De presentatie inhoudelijk
Belangrijk voor een goede presentatie is om niet teveel informatie per sheet te geven Houd het kort en bondig zodat je alleen de essentie vertelt. Hoe korter hoe beter. Bulletpoints zijn uit, dus gebruik vooral foto’s of grafieken in je presentatie. Op Pixabay of Pexels vind je allerlei foto’s die je gratis kunt gebruiken. Met een foto presentatietool zorg je ervoor dat de foto op de beste manier wordt weergegeven. En met een tool als Pickit kun je direct één van de duizenden foto’s toevoegen. Deze tool kost wel 5 euro per maand.
De techniek van de presentatie op locatie
Ook hier gaat het vaak mis. Het komt maar al te vaak voor dat de techniek op locatie niet werkt of dat er storingen zijn. Bijvoorbeeld omdat het geluid niet is getest. Dat zorgt niet voor die goede, overtuigende indruk.
Maak dus gebruik van een beamer en een scherm of wand. Plaats alle apparatuur ruim van tevoren in de zaal. En test de apparatuur ook voordat iedereen komt. Zo weet je zeker dat alles functioneert op het moment suprême.
Je stagefear beheersen
En dan het allerbelangrijkste: jijzelf. Want jij moet de boodschap natuurlijk relaxed en overtuigend overbrengen. Zorg voor een losse ontspannen houding en let ook op je handen. Ga nooit met de rug naar je publiek staan en zorg voor een open houding. Kijk ook in de zaal en maak contact met je publiek. Ook wat humor kan de sfeer goed breken.
Hoe doorbreek je je stagefear? Wat daarbij helpt is veel oefenen zodat je jezelf eraan went om voor een publiek te staan. En ook wanneer je je verhaal goed kent, dan sta je veel relaxter voor je publiek.
Belangrijk is ook je tone of voice en intonatie. Daarmee kun je veel bereiken. Kijk bijvoorbeeld naar TED talk voor een meeslepende en overtuigende presentatie.