Wanneer je een evenement organiseert, dan moet je aan alles denken. Zo is het belangrijk om een goedgekeurd afvalplan te hebben. Dit geldt voor grote evenementen, maar ook voor een groot deel van de middelgrote evenementen die je wilt organiseren. Hoe moet je het allemaal aanpakken met dit bedrijfsafval? Je leert hier meer over het afvalplan. Zo kan je heel gemakkelijk zorgen dat het plan je helpt om van het evenement een groot succes te kunnen maken.
Wanneer is een afvalplan verplicht?
Wanneer je een evenement organiseert, dan is een afvalplan in sommige gevallen verplicht. Het is goed om te weten welke gevallen dit betreft. Denk aan een evenement dat meer dan 5.000 bezoekers per dag aan kan, of mensen van buiten de regio aantrekt. Ook meerdaagse evenementen met kampeermogelijkheden vallen hierover. Open evenementen op straten, wegen, pleinen of in parken met 500 tot 5.000 bezoekers hebben ook een plan nodig. Een evenement waar gratis gadgets of publiciteit verspreid wordt.
Wat zijn de voordelen van een afvalplan?
Met een goedgekeurd afvalplan hebben organisatoren van middelgrote en grote evenementen een voordeel. Dat is natuurlijk ook wel heel belangrijk. Zo kan je voorrang krijgen als er gemeentelijke of intercommunale voorzieningen zijn. Denk aan herbruikbare bekers of mogelijkheden om afval in te zamelen. Al kan je ook een rolcontainer huren. Een ander voordeel is dat via bemiddeling van het gemeentebestuur ook een milieuteam of jeugdvereniging is in te schakelen. Die kunnen dan tegen vergoeding helpen bij het inzamelen van afval. Ook kunnen ze helpen bij het opruimen van het evenement.
Wanneer dien je een afvalplan in?
Het is belangrijk om het afvalplan op tijd in te dienen. Dit moet maximaal zes weken voor het evenement. Je doet dit bij de dienst ruimtelijke organisatie. Dit kan je doen per post door het aangetekend te versturen. Je kan het ook bij het gemeentehuis afgeven en een ontvangstbewijs vragen. Wanneer je binnen 4 weken na het indienen van het afvalplan geen bericht hebt ontvangen, dan kan je het als stilzwijgend goedgekeurd beschouwen. Mocht er wel een bericht komen, dan kan dit betekenen dat er zaken gewijzigd moeten worden.