verkeersregelaars

4 praktische tips voor verkeersregelaars

Published On 13 mei 2016 | By Steven van Stavoren | Events

Verkeersregelaars zorgen, bijvoorbeeld tijdens evenementen of tijdelijke verkeersmaatregelen, voor de veiligheid van de weggebruikers. Wat veel mensen niet weten is dat het beroep van een verkeersregelaar gevaarlijk kan zijn. Ben jij een verkeersregelaar? Dan sta je middenin het verkeer en ben je afhankelijk van de acties van anderen. In dit artikel geven we 4 praktische tips voor verkeersregelaars, zodat jij jouw beroep op een veilige manier kunt uitoefenen.

1. Communiceer zo veel mogelijk

Communiceren is misschien wel het belangrijkste onderdeel van het beroep van een verkeersregelaar. Het is daarom belangrijk dat je als verkeersregelaar goedwerkende communicatieapparatuur bij je draagt. De apparatuur maakt het makkelijk om, ondanks het lawaai van het verkeer, in contact te blijven met collega’s. Communiceer zo veel mogelijk met jouw collega’s om misverstanden en ongelukken te voorkomen.

2. Ook non-verbale communicatie is noodzakelijk

Naast de verbale communicatie is ook non-verbale communicatie noodzakelijk. Verkeersregelaars gebruiken namelijk een aantal gebaren richting collega’s maar ook richting weggebruikers: de gebaren laten zien wat ze verwachten van de mensen die deelnemen aan het verkeer. Zorg er daarom als verkeersregelaar of toekomstige verkeersregelaar voor dat je goed op de hoogte bent van deze gebaren en tekens.

3. Gebruik (genoeg) afzetmaterialen

Het gebruiken van wegafzettingen verhoogt zowel de veiligheid van de weggebruikers als die van de verkeersregelaars. Wegafzettingen kunnen namelijk de zichtbaarheid verhogen, door de weggebruikers te laten weten om wat voor verkeershinder het gaat. Voorbeelden van veelgebruikte wegafzettingen zijn tijdelijke verkeersdrempels, actiewagens, kegels en tekstborden. Zorg er als verkeersregelaar voor dat je de afzetmaterialen in jouw eigen buurt plaatst. Zo is de kans groter dat de automobilisten, op het moment dat ze langs jou heen rijden, al flink in snelheid zijn gedaald. Ook voor weggebruikers kan het verkeer soms verwarrend zijn, waardoor het geen kwaad kan om extra duidelijk te zijn.

4. Wees zichtbaar!

De laatste en belangrijkste tip gaat over zichtbaarheid. Het is voor verkeersregelaars namelijk essentieel om goed zichtbaar te zijn op de weg. Dit is ook de reden waarom ze verplicht zijn om tijdens het werk een oranje met gele fluorescerende jas of hes te dragen. Ook de reflecterende onderdelen van de jas of hes dragen bij aan de zichtbaarheid van de verkeersregelaar. Het maakt het namelijk mogelijk om de verkeersregelaar te zien bij schemering of in het donker. Naast het dragen van de veiligheidsjas of –hes is het extra handig om een stopbord en signaallamp bij je te dragen. Deze zullen, vooral tijdens slechte weersomstandigheden, goed van pas komen.

Beoordeel dit artikel:
[Totaal: 0   Gemiddelde:  0/5]

About The Author

Mijn naam is Steven van Stavoren en ik ben 39 jaar oud. Ik ben getrouwd en heb 2 kinderen. lange tijd heb ik voor een reclamebureau gewerkt en ik werk nu enkele jaren voor een evenementenbureau. Ik ben gek op mijn werk en verdiep me graag in alles wat te maken heeft met evenementen of marketing. Vanuit deze gedachte schrijf ik ook mijn blogs.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *