Wordt kunstmatige intelligentie de hacker van de toekomst?
In films en science fiction boeken gaat er regelmatig een supercomputer aan de haal met de hele mensheid, maar hoe realistisch is het nou eigenlijk om kunstmatige intelligentie te zien als bijvoorbeeld de ultieme hacker van de toekomst? Het korte antwoord op deze vraag is nee. Het zullen namelijk altijd mensen zijn die proberen om informatie en systemen te hacken. Daarbij kunnen ze echter wel gebruik maken van kunstmatige intelligentie. We leggen uit hoe dat zit.
Wat is kunstmatige intelligentie?
Kunstmatige Intelligentie (KI), wordt ook wel Artificial Intelligence, of AI, genoemd in het Engels. Het heeft betrekking op machines of systemen die de menselijke intelligentie nabootsen. Ze doen dit om taken uit te voeren en al doende zichzelf te verbeteren op basis van de informatie die is opgedaan bij andere of eerdere taken. Je zou het dus kunnen omschrijven als het vermogen om te leren van eerdere ervaringen, net zoals mensen dat kunnen. Vakgebieden waarbij KI onmisbaar is geweest, zijn bijvoorbeeld de klimaatwetenschap en de astronomie.
Deze systemen zijn dus door mensen gemaakt en hebben tot doel om processen beter te laten verlopen en tijd en geld zo efficiënt mogelijk te benutten. Hoewel deze systemen dus een zelflerend vermogen hebben, zullen ze niet opeens zelfbewust worden en zelf doelen en wensen formuleren. KI zal dus niet de hacker van de toekomst worden, maar het kan wel benut worden door mensen die zich oneigenlijk toegang willen verschaffen tot informatie.
Hoe kunnen hackers KI gebruiken?
Hackers kunnen KI gebruiken door grote hoeveelheden informatie te analyseren. Dit kan echter pas nadat ze zich toegang tot die informatie hebben verschaft. Bijvoorbeeld door het hacken van een computer, een netwerk of de Cloud.
Tegelijkertijd gebruiken beveiligingsprogramma’s ook KI om hackers een stap voor te zijn. Beide taken vereisen veel rekenkracht. Daardoor kunnen hackers hele systemen platleggen waardoor diverse problemen kunnen ontstaan, afhankelijk van het systeem dat gehackt is.
Hoe kun je jezelf beschermen tegen hackers die KI gebruiken?
Om te voorkomen dat jouw gegevens gehackt worden kun je een aantal dingen doen. Allereerst moet je altijd gebruik maken van sterke wachtwoorden die niet voor de hand liggen. Een wachtwoord wordt als sterk beschouwd als het naast gewone letters minimaal 1 hoofdletter, 1 cijfer en een leesteken bevat. Voor meer tips lees hier verder. Dit maakt het voor hackers een stuk lastiger om je gegevens te bemachtigen. Daarnaast moet je zorgen dat je apparaten voorzien zijn van de laatste besturingsupdate. Dat geldt ook voor een virusscanner en een goede firewall.
Bedrijven doen er goed aan om een functionaris gegevensbescherming aan te stellen. Dit kan iemand uit de eigen organisatie zijn, maar er kan ook gekozen worden voor het inhuren van een externe partij. Bedrijven zoals DPO zijn gespecialiseerd in het beveiligen en beschermen van gegevens die op de computer en in de Cloud opgeslagen zijn.
Een functionaris gegevensbescherming kan ervoor zorgen dat alles goed beschermd is, maar ook werknemers informeren over zaken waar zij zelf aan moeten denken bij het gebruik van de computer. Denk hierbij niet alleen aan het kiezen van een sterk wachtwoord, maar ook aan het nadenken voordat er op een link in een e-mail geklikt wordt. Zelfs als de afzender bekend is, moeten mensen alert blijven en bij twijfel eerst contact opnemen met de afzender. Zo kan gecontroleerd worden of de link inderdaad afkomstig is van de afzender en of deze veilig geopend kan worden.