Buitenevenement organiseren? Vergeet de Flora en faunawet niet
Bij de organisatie van een buitenevenement moet er een hoop geregeld worden. De planning van de festiviteit is behoorlijk uitgebreid en er komt veel bij kijken. Iets waar in de organisatie meestal niet direct aan wordt gedacht (maar wel heel belangrijk is), zijn de consequenties van het evenement op de planten en dieren in de omgeving. Wij leggen je uit waar je op moet letten.
Schadelijk voor de omgeving?
In de Flora en faunawet is bepaald dat je activiteiten die schadelijk zijn voor beschermde plant- en diersoorten niet zomaar mag ondernemen. In principe zijn de activiteiten verboden, maar soms kun je ook een ontheffing of vrijstelling regelen.
Wil je dus een muziekfestival, wandelevenement, motorcrosswedstrijd of een ander event in de open buitenlucht organiseren? Dan zal je zeker moeten weten dat er in de omgeving van het evenement geen beschermde planten en dieren staan.
Ecologisch deskundige inschakelen
Voordat je dus een buitenevenement mag organiseren, dient een ecologisch deskundige te onderzoeken of het event schadelijke gevolgen heeft voor beschermde flora en fauna. Zij gaan als volgt te werk:
- Start met een flora en fauna quickscan als oriënterend onderzoek voor de omgeving
- Na onderzoek wordt bepaald of de situatie schadelijk is voor beschermde soorten en zo ja, of er een ‘mitigatieplan’ kan worden opgesteld voor verzachtende maatregelen. Ook kan een ecologisch deskundige helpen met een ontheffingsaanvraag.
Belangrijk is dat je altijd een verklaring nodig hebt van een ecologisch deskundige dat je onderzocht hebt of je evenement schadelijk is voor beschermde soorten, ook als er geen beschermde flora en fauna in het gebied zitten.
Alternatieve oplossingen
Blijkt dat de geplande locatie door beschermde plant- en diersoorten niet geschikt is? Dan is er niet per se een man overboord; er zijn nog genoeg andere mogelijkheden om je evenement door te laten gaan. Een aantal suggesties, die sommige ecologische deskundigen ook zullen noemen als verzachtende maatregelen:
- Geef het evenement een andere locatie
- Organiseer het evenement op een andere datum (bijv. buiten het broedseizoen, als blijkt dat dit problemen veroorzaakt)
- Pas de tijden van het programma aan (als blijkt dat je evenement anders het dag- en nachtritme van een gevestigde soort verstoort)
- Beperk de geluidsoverlast met behulp van bepaalde apparatuur of met speciale overkappingen (als blijkt dat je evenement de rust van een beschermde diersoort verstoort)
Lukt het met deze oplossingen nog steeds niet om de omstandigheden voor de gevestigde dier- en plantsoorten veilig en rustig te houden? Dan kun je een ontheffingsaanvraag doen.
Houd er echter rekening mee dat buitenevenementen niet vaak toestemming krijgen voor ontheffing, dus probeer in de planning al zo veel mogelijk rekening te houden met de omgeving van je evenement. Begin dus op tijd met de organisatie.
We wensen je veel succes met het organiseren van je evenement!
Dit artikel werd je aangeboden door Ecoresult, ecologisch adviesbureau uit Dordrecht. We voeren diverse ecologische onderzoeken en projecten uit in heel Nederland.