iPad met Google

Je video vindbaar maken in Google: 4 stappen

Published On 24 februari 2015 | By Steven van Stavoren | Marketing, Online Marketing

Stel, je hebt een ontzettend gaaf animatiefilmpje gemaakt of laten maken. Dat wil je het liefst aan iedereen laten zien, toch? Maar een video op je website wordt niet zomaar weergegeven in de zoekresultaten van Google. Zonde, want hoe meer mensen jouw video via Google vinden, hoe beter je statistieken en hoe hoger je bekendheid. In dit artikel leggen we uit hoe je jouw online video’s vindbaar maakt in Google.

Stap 1: upload je video in YouTube

Als je je video vindbaar wilt maken in de zoekmachine, moet je deze extern hosten op een online platform. Video’s op je website die op een interne server worden gehost, zijn dus niet vindbaar buiten je website om.

De meest gebruikte externe platformen binnen Nederland zijn YouTube en Vimeo. Google geeft voorkeur aan het vertonen van YouTube video’s in haar zoekresultaten. Daarom raden we je aan al je video’s in YouTube te uploaden. Deze kun je vervolgens embedden op je eigen website.

Wanneer je aan de slag wilt met videomarketing, kun je het best een eigen YouTube-kanaal aanmaken. Dit is een openbaar kanaal in je eigen huisstijl waarin je al je video’s kunt verzamelen. Je hebt wel een YouTube account nodig om een eigen kanaal aan te kunnen maken.

  1. Maak een Google-account aan
  2. Log met je Google-account in bij YouTube
  3. Maak een YouTube-kanaal aan (zie de How To van Google voor duidelijke uitleg)
  4. Upload al je video’s

Stap 2: gegevens video aanvullen

Waarnaar de video is toegevoegd aan een Youtube kanaal is het belangrijk dat de volgende handelingen worden uitgevoerd:

  • Zoekwoorden in titel en beschrijving: plaats zoekwoorden in de titel en beschrijving waar je op gevonden wilt worden. Dit is essentieel voor de vindbaarheid van je filmpjes.
  • Transcripts toevoegen: transcripts zijn ondertitelingsbestanden. Het toevoegen van ondertiteling heeft als voordeel dat je een veel groter publiek kunt bereiken; als je bijvoorbeeld een Nederlands filmpje in het Engels ondertitelt, begrijpen veel meer mensen wereldwijd waar je het over hebt. Google legt duidelijk uit hoe dit moet.
  • Videotaggen: in YouTube kun je tags aan video’s toevoegen. Dit zorgt ervoor dat de video geassocieerd wordt met soortgelijke video’s. Plaats per video 5 tot 7 tags en gebruik hierbij relevante zoekwoorden.

Stap 3: je video promoten

De populariteit van een video is erg belangrijk voor de positie ervan in Google. YouTube laat bezoekers namelijk het liefst populaire video’s zien, aangezien die meestal van hoge kwaliteit zijn. Het gaat hierbij om het totaal aantal weergaven en het aantal weergaven in de afgelopen 24-48 uur. Probeer daarom zo veel mogelijk weergaves in een zo kort mogelijk tijd te krijgen. Dit zal je helpen beter vindbaar te worden.

Stap 4: link naar de video

Link vanuit je website en social media kanalen naar je eigen video. Het aantal linkjes dat naar jouw video verwijst, heeft ook weer invloed op de vindbaarheid van je filmpje. Door je video te promoten via social media en zoveel mogelijk likes op het YouTube-kanaal zelf te ontvangen, maar bijvoorbeeld ook op Facebook en Twitter likes, shares en RT’s te verzamelen op je filmpje, verbeter je de vindbaarheid van je video.

Dit artikel werd je aangeboden door Funk-E, specialist in het maken van uitleganimaties.

Beoordeel dit artikel:
[Totaal: 2   Gemiddelde:  3/5]

About The Author

Mijn naam is Steven van Stavoren en ik ben 39 jaar oud. Ik ben getrouwd en heb 2 kinderen. lange tijd heb ik voor een reclamebureau gewerkt en ik werk nu enkele jaren voor een evenementenbureau. Ik ben gek op mijn werk en verdiep me graag in alles wat te maken heeft met evenementen of marketing. Vanuit deze gedachte schrijf ik ook mijn blogs.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *