Videocamera, lens

9 wetten om een onverslaanbare productvideo te maken!

Published On 11 mei 2015 | By Steven van Stavoren | Marketing, Online Marketing

Deze post is eerst op Vimeo verschenen en is door ons vertaald.


Wanneer je een product of dienst verkoopt, dan kan een productvideo je product maken of kraken bij potentiële klanten. Een geweldige productvideo informeert en inspireert kijkers om hun aandacht te bewaren (en uiteindelijk hun geld).

Op Vimeo zijn er veel productvideo’s die hebben geholpen bij het ontstaan van succesvolle crowdfunding campagnes tot het verkopen van tandenborstels die restjes brood verbranden met een laser. Hier zijn een aantal regels voor het maken van productvideo’s en voorbeelden van mensen die dat goed hebben uitgevoerd:

  1. Context is koning

Laat niet alleen zien hoe fancy jouw product wel niet is, maar laat zien hoe het past in het grotere plaatje van iemand zijn leven. Welk probleem lost het op? Hoe verreikt het product het leven van je klant? Inspireert het de klant om meer te doen? Worden ze er op alle fronten gelukkiger van?

Fluidstance doet hele goede zaken op het gebied van context creëren rondom hun balans board voor bij een sta-werkplek zoals bijvoorbeeld een kassa:

  1. Laat zien en vertel

Een concept trailer die heel vaag is kan er misschien heel mooi en artistiek uit zien, maar als de klant aan het einde niet weet wat je verkoopt, dan inspireert het de kijker niet om klant te worden. Stel je bij het maken van een video voor alsof je in de kleuter klas aan het les geven bent: laat zien en vertel, alsof het kinderen zijn die het product nog nooit in hun leven hebben gezien. Laat gewoon je product zien en vertel erbij wat het doet.

Het bedrijf Restrap weet heel goed hoe zij hun magnetische camera riem kunnen laten zien en hoe er een uitleg bij te geven:

  1. Vertel je verhaal, of laat klanten het voor je vertellen

Wanneer mensen kijken naar jouw productvideo, dan willen ze niet alleen de technische specificaties weten van het product. Ze willen de mensen achter het product ontmoeten en de mensen die het gebruiken.

Wij vinden het te gek hoe het bedrijf Bibliotheca het verhaal vertellen over waarom en hoe zij gestaart zijn:

  1. Verbloem je kanaal

Wat je moeder ook verteld heeft, het is niet alleen het innerlijk dat telt. Het oog wil ook wat. Zeker bij productvideo’s. Je productvideo is tenslotte een advertentie van je product of dienst. Zorg dat je logo van het bedrijf goed uitgewerkt is bij je video kanaal zodat het er netjes uit ziet. Zorg er ook voor dat er geen advertenties worden vertoont voordat jouw filmpje begint. Want het laatste wat een potentiële klant wil is het bekijken van een advertentie, voor een advertentie (voor een advertentie, voor een adver…)

On Broadcast heeft hun videospeler bijvoorbeeld dezelfde kleuren meegegeven als de kleuren in het logo om zo hun PR dienst in de beste weg te tonen:

customexample-520x290

Bron: Vimeo

  1. Richt je op je doelgroep

Bands roepen vaak tijdens het concert de naam van de stad waar ze in spelen. Wij adviseren hetzelfde te doen in je video, letterlijk of figuurlijk. Of het nu een demografische of geografisch publiek is (opa’s en oma’s of mensen uit amsterdam), je moet je productvideo relevant maken voor je potentiële koper.

Het merk Cartier raakt elke klantengroep in een elegante verbloemde manier:

  1. Gebruik geen bangmakerij

Niks schrikt je klant meer af dan een je de goedkope truc te gebruiken om mensen bang te maken dat ze te laat zijn als ze het product nu niet kopen. Wanneer bedrijven het proberen te verkopen dat je een risico loopt wanneer je hun product niet koopt, dan gebruiken ze bangmakerij om het product te verkopen. Een tof bedrijf zoals dat van jou zou zich moeten focussen op de voordelen van je product/dienst in jouw productvideo in plaats van bangmakerij.

Wij houden van de manier waarop Koala Safe focust op hoe zij families helpen om tijd met elkaar te spenderen in de plaats van het verkondigen dat internet een gevaarlijke plek is voor kinderen:

  1. Geef je video een beetje persoonlijkheid

Wees niet bang om een productvideo te gebruiken om je merk identiteit te laten zien. Het laten zien van de persoonlijkheid van je bedrijf is een toffe manier om jouw product eruit te laten springen ten opzichte van de rest.

Check deze legendarische productvideo van Dollar Shave Club die hun (scheer)messcherpe boodschap naar je hoofd slingert:

  1. Verwerk een Call To Action

Maak het makkelijk voor een potentiële koperen om een dienst of product aan te schaffen als ze aan het einde komen van jouw productvideo. Hoe? Verwerk een call to action of een link met volgende bestemming in je video. Wanneer een klant aan het einde komt van jouw 3 minuut durende demonstratie over blenders, dan zijn ze waarschijnlijk wel geïnteresseerd in het daadwerkelijk kopen van de blender. Als je product meer een probeersel is wat zich nog moet bewijzen, verwerk er dan in dat mensen zich kunnen opgeven voor een nieuwsbrief of het product vooraf kunnen aankopen. Dan kan je gelijk bij investeerders bewijzen dat er interesse is!

Bekijk de simpelheid van Pebble zijn CTA op het eind van de video:

  1. Verbind, van mens tot mens

Het is heel makkelijk om in een productvideo onpersoonlijk te communiceren NAAR het publiek in de plaats van het gesprek aan te gaan MET het publiek door middel van een productvideo. Omdat het doel is om een gesprek MET de klant aan te gaan, doe je best om die interactie te creëren.

Wees subtiel en betrek de emoties van de kijker. Of neem ons advies nog letterlijker zoals Freaker, een bedrijf dat een stijlvolle jas heeft gecreëerd om je favoriete drankje cool te houden:

Om op te sommen hoe je een succesvolle en interessant-om-te-kijken product video maakt: wees direct, creatief en menselijk. Uiteindelijk kijken uiteraard ook robots je video’s maar zij kopen hoogstwaarschijnlijk je product of dienst niet. Voor meer bedrijf gerelateerde advies over video, volg Vimeo op Facebook, Twitter en LinkedIn!

Beoordeel dit artikel:
[Totaal: 0   Gemiddelde:  0/5]

About The Author

Mijn naam is Steven van Stavoren en ik ben 39 jaar oud. Ik ben getrouwd en heb 2 kinderen. lange tijd heb ik voor een reclamebureau gewerkt en ik werk nu enkele jaren voor een evenementenbureau. Ik ben gek op mijn werk en verdiep me graag in alles wat te maken heeft met evenementen of marketing. Vanuit deze gedachte schrijf ik ook mijn blogs.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *