mondkapje-personeel

Mondkapje dragen als verkoper: zo maak je een goede indruk

Published On 7 januari 2021 | By Steven van Stavoren | Offline Marketing

Voordat de coronapandemie uitbrak was het dragen van mondkapjes abnormaal. Natuurlijk zag je ze soms in supermarkten of in Aziatische landen, maar in Europa kwamen ze vrijwel niet voor. Inmiddels zijn ze echter niet meer uit het straatbeeld weg te denken. Sinds september 2020 klonk er in Nederland een dringend advies om mondkapjes te dragen in publieke ruimtes. Vanaf december 2020 werd dit een totale verplichting. Inmiddels zijn de meeste ondernemers er wel aan gewend om een mondkapje te dragen. Toch ligt dit nog ver buiten het ‘gewoon’. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat mondkapjes ons onzeker maken. Vooral omdat we de gevoelens van derden lastiger kunnen inschatten. Want lacht hij of zij nou naar je? Kijkt hij boos? Allemaal dingen die ons bezighoudt. Als verkoper is het enorm belangrijk om een goede indruk te maken op je klanten. Maar hoe doe je dat als je een mondkapje draagt?

Laat je ogen spreken

Het is belangrijk om de invloed van het mondkapje op je uitstraling te ontdekken. Ga daarom eens voor de spiegel staan en bekijk hoe je eruit ziet met het mondkapje. Hoe ziet je gezicht eruit als je neutraal kijkt? Hoe zie je dit als je lacht, boos kijkt of afkeurend kijkt? Wat is het verschil? Misschien zie je ook wel dat een glimlach bijna niet anders is dan een boze blik. Als je ogen niet meedoen, dan kan het voor anderen lastig zijn om dit verschil te ontdekken.

Daarom is het belangrijk om te leren je ogen te laten spreken. Wanneer je lacht hoor je een twinkeltje in je ogen te zien. Krijg je misschien wel kraaienpootjes. Kijk in de spiegel terwijl je verschillende gezichtsuitdrukkingen probeert. Zo zie je direct welk effect dit op de klant zal hebben.

Voor vrouwen ligt hier nog een geheel nieuwe kans. Zij kunnen hun ogen ook laten spreken door een flinke dosis oogmake-up te gebruiken. Nu je de rest van het gezicht niet ziet, betekent dit ook dat je flink kunt uitpakken met oogmake-up. Hierdoor valt het mondkapje eigenlijk niet meer op, maar zal iedereen direct betoverd worden door jouw sprekende ogen.

Een faceshield dragen

Sommige ondernemers vinden het prettiger om een faceshield te dragen. Dit wordt ook wel een spatscherm voor het gezicht genoemd en zorgt ervoor dat het gezicht zelf wel te zien blijft. Het kabinet is hier echter duidelijk in. Een faceshield is geen alternatief voor een mondkapje. De werking is minder effectief. Wel mag het in sommige situaties gebruikt worden, bijvoorbeeld wanneer het dragen van een mondkapje bijvoorbeeld te zwaar is bij fysiek werk of wanneer werkzaamheden anders niet goed kunnen worden uitgevoerd. Hou er hierbij wel rekening mee dat je een speciale faceshield aanschaft die het gehele gezicht bedekt. De werkgever bepaalt altijd of de werknemer een faceshield mag dragen in plaats van een mondkapje.

Mondkapjes kopen is nog altijd de beste manier om het risico op besmettingen in publieke ruimtes te verkleinen. Hou er wel rekening mee dat zelfs de meest kwalitatieve mondkapjes niet tegen alle virusdeeltjes beschermen. Daarom is het ook belangrijk om naast het mondkapje voldoende (minimaal 1,5 meter) afstand tot de klant te bewaren.

Ben jij een ondernemer met een eigen winkel? Dan is het goed om te weten hoe je jouw personeel een goede indruk kan laten maken op jouw klanten, ook met mondkapje. Veel klanten zullen echter niet meer naar de winkel komen zolang de coronacrisis voortkabbelt, daarom is het ook aan te raden om te investeren in je webshop.

Beoordeel dit artikel:
[Totaal: 0   Gemiddelde:  0/5]

About The Author

Mijn naam is Steven van Stavoren en ik ben 39 jaar oud. Ik ben getrouwd en heb 2 kinderen. lange tijd heb ik voor een reclamebureau gewerkt en ik werk nu enkele jaren voor een evenementenbureau. Ik ben gek op mijn werk en verdiep me graag in alles wat te maken heeft met evenementen of marketing. Vanuit deze gedachte schrijf ik ook mijn blogs.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *