Waarom zou je voor koffie kiezen?
Het kopje koffie is al gedurende decennia een twistpunt onder de wetenschappers. Is koffiedrinken nu gezond of juist niet? Die strijd zal wel nooit beslist worden, maar het gaat in feite om de stoffen die zich in de koffieboon bevinden. Zeker is dat er een flink aantal goede voedingsstoffen in de koffieboon zitten zoals mineralen, vitaminen en antioxidanten. Over de cafeïne in een kopje koffie zijn de meningen verdeeld.
Aan de ene kant zorgt cafeïne ervoor dat je hersenfuncties verbeteren en heeft het een natuurlijk laxerend vermogen. Aan de andere kant is een overmaat aan cafeïne niet goed voor de nachtrust van mensen die slaapproblemen hebben. Maar een deel van de wetenschap maakt zich met name zorgen over de stoffen die ontstaan bij het branden van koffie en waarvan de eigenschappen nog niet allemaal zijn onderzocht. Eigenlijk is er niets bekend waarom jij je ongerust zou hoeven maken als je een kopje koffie drinkt. Lekker is het zeker en met een goede volautomatische koffiemachine kost het zetten van een kopje koffie tegenwoordig vrijwel geen moeite meer.
Een stukje geschiedenis van de koffie
Het is vrijwel zeker dat de koffie is ontdekt in Ethiopië. De bessen van de koffieplant zijn erg bitter waardoor de veehouders dachten dat ze giftig waren voor mens en dier. Ze werden om die reden in het vuur gegooid. Ooit moet iemand hebben gedacht dat de verbrande bessen wel lekker roken en ze met heet water hebben vermengd en de koffie zoals wij die kennen was geboren. De koffieplant werd vervolgens in het Midden-Oosten gekweekt en de gebrande koffie werd een kostbaar handelsproduct. In dus tijd was koffie een delicatesse voor de rijken en de machtigen. De Hollanders wisten een koffieplantje te stelen en daarmee een plantage te beginnen in het huidige Indonesië. Inmiddels wordt koffie verbouwd in een strook rond de evenaar en is Brazilië de meest belangrijke producent. Overigens is koffie geen makkelijk product en kunnen de oogsten soms compleet mislukken.
Italië is hét land van de koffie
Op het moment dat koffie ook beschikbaar kwam voor de (gegoede) burgerij ontstonden er in Venetië diverse koffiewinkeltjes. Hier kon men koffiebonen kopen maar ook een kopje koffie drinken. In Italië werd de eerste koffiemachine uitgevonden waarbij in eerste instantie met stoom heet water door de gemalen koffie werd geperst. Espresso betekent in het Italiaans ook ‘onder druk’. De volgende generatie machines werkte met luchtdruk en deze leken al veel op de volautomatische koffiemachines van vandaag in de horeca. De keuze in soorten koffie is daarbij groter geworden, onder andere door toevoeging van opgeschuimde melk.
De basis is echter altijd de echte Italiaanse espresso. Voor de liefhebber is koffie het lekkerst als deze wordt gezet van pas gemalen bonen. Daar valt ook wat voor te zeggen omdat de oliën die in de gebrande koffieboon zitten beter beschermd worden in de boon dan bij gemalen koffie. Door de reactie met zuurstof verliest de koffie namelijk aan smaak en geur en door de bonen pas op het laatste moment te malen, voorkom je dat. Uiteraard moet je dan wel de juiste mix van koffiebonen kiezen om de meest perfecte koffie voor jou of voor je klanten te zetten. Zo kan koffie ook je visitekaartje worden.