4 tips voor het kiezen van een voice-over in je bedrijfsvideo
Een bedrijfsvideo geeft een goed beeld van wat voor bedrijf je bent, hoe je tegen je klanten aankijkt en waar je je als bedrijf zoal mee bezig houdt. Punten die daarbij belangrijk zijn is duidelijk en kwalitatief beeldmateriaal. Wat echter nog wel eens over het hoofd wordt gezien is het belang van een goede voice-over. Beeld en geluid moeten mooi blenden met elkaar. Daarom in dit artikel enkele tips hoe je tot een geschikte voice-over komt voor je bedrijfsvideo.
1. Bepaal je doelgroep
De aantrekkelijkheid van een stemklank is subjectief. Het kan nooit zo zijn dat iedereen blij wordt van eenzelfde stem. Daarom is het belangrijk om te bepalen voor welke doelgroep je wilt gaan en welk stemgeluid jouw doelgroep het beste gaat bereiken.
2. Bepaal het gevoel dat je wilt creëren
Met een stem kun je meer bereiken dan je denkt. Een stem kan onbewust veel invloed uitwerken op de emoties van de kijker. Wil je sympathie kweken? Vertrouwen wekken? Autoriteit uitstralen? Of moet de voice-over juist aantrekkelijk klinken? Het gevoel heeft een groot verband met wat je wilt uitstralen als bedrijf. Denk daarom goed na over wat het precies is dat je uit wilt stralen met de bedrijfsvideo. Hierbij is de klankkleur van de stem ook belangrijk. Heb je een serieuze boodschap over te brengen, let dan vooral op de emotie en melodie van de spreektoon. Ben je erg regio gericht, dan kan het inzetten van een accent ook goed werken.
3. Een mannelijke of vrouwelijke voice-over
Wanneer het concept klaar ligt voor je bedrijfsvideo, of de beelden zelfs al geschoten zijn, rest alleen nog de montage met muziek en de voice-over die het verhaal verteld. De eerste vraagstelling waar je voor komt te staan is de keuze tussen een mannen of vrouwenstem. Dit hangt samen met de vraag wat je als bedrijf wilt uitstralen. In welke markt begeef je je, welke service verleen je en voor welke doelgroep? In zijn algemeenheid is er bij een lage mannelijke stem een associatie met autoriteit, kracht en vertrouwen. Mede hierdoor wordt daarom een lage stem eerder als professioneel ervaren tegenover de vaak aantrekkelijke ervaring bij het horen van een vrouwelijke stem.
4. Voor wie is de boodschap bedoeld?
Deels is dit natuurlijk onderdeel van je doelgroep, maar wat er met dit punt vooral wordt bedoeld is of het om een vrouwenproduct gaat of mannenproduct. De keuze voor een vrouwelijke of mannelijke voice-over hangt namelijk nauw samen met het eindproduct wat je als bedrijf aanbiedt. Wanneer de dienst of product neutraal is en dus niet sekse gerelateerd is deze factor minder belangrijk.