webshop starten

Begin je eigen webshop

Published On 14 oktober 2022 | By Steven van Stavoren | Online Marketing

Als de afgelopen twee jaar vol lockdowns en noodgedwongen winkelsluitingen ons iets geleerd hebben, is het wel om creatiever te ondernemen. De afgelopen twee jaar is de omzet vanuit online verkoop gestegen en nog steeds is het heel populair om als consument een bestelling te plaatsen. Heb jij een uniek product wat je gemakkelijk online kan verkopen of een fysieke winkel, maar wil je een eigen webshop beginnen, zodat je via internet je producten kan verkopen? Ga dan aan de slag en hou de volgende tips in het achterhoofd.

Wat ga je verkopen

Als je niet al een product voor ogen hebt om te verkopen via een webshop, kies dan voor een innoverend en origineel idee. Er zijn al zoveel webshops waar je kleding, schoenen en kantoorartikelen kan kopen, maar er zijn er minder met gedroogd fruit of huisgemaakte jam van fruit uit je eigen moestuin. Als je iets origineels verkoopt, zal je sneller gevonden worden. Verkoop handgemaakt speelgoed, eigen gebreide sjaals of mooie dekens. Wat je zelf maakt, doet het vaak heel goed, zelfs wanneer het wellicht iets minder origineel is.

Bouw een mooie webwinkel

Een webwinkel moet, net als een fysieke winkel, vooral overzichtelijk zijn. Natuurlijk mag de homepage van je winkel de etalage voorstellen van je webshop. Hier kun je met mooie afbeeldingen de sfeer van je producten en webwinkel bepalen. Verander deze ‘etalage’ gedurende het jaar, zodat het de sfeer van de seizoenen en feestdagen weerspiegelt. Misschien heb je wel een spotlight product wat je rond Valentijn of Kerstmis onder de aandacht wil brengen. Een webshop bouwen is niet zo moeilijk met de juiste software, want daarmee presenteer je je producten nog beter aan een groots publiek.

Zorg dat je gevonden wordt

Google houdt van kwaliteitswebsites en goed geplaatste zoekwoorden om zo je webwinkel te promoten. Om je vindbaarheid te vergroten, meld je je webshop aan bij Google. Zo kan de webshop door de zoekmachine geïndexeerd worden. Daarnaast is het belangrijk dat je zoekwoorden op de foto’s plaatst. Met de juiste software kun je tijdens het uploaden van foto’s zoekwoorden eraan koppelen. Omschrijf een foto zo duidelijk en krachtig mogelijk, daar houdt Google van. Daarnaast is het aan te raden om goede productteksten, categorieteksten en blogs te (laten) schrijven om zo je webshop onder de aandacht van de zoekmachines te houden. Het helpt.

Online marketing

Naast een website met shop die goede zoekmachine gerichte teksten bevat, is het natuurlijk goed om online marketing in te zetten voor het bekend maken van je webshop. Dit kan je op allerlei manieren inzetten. Zo kun je je zichtbaarheid vergroten door geregeld iets te plaatsen op social media. Vooral Instagram en TikTok doen het goed om producten te promoten. Ga op zoek naar bloggers/vloggers die je product onder de aandacht zouden willen brengen bij hun volgers. En stel een online marketing plan op. Via social media kun je bijvoorbeeld gericht advertenties plaatsen voor je doelgroep. Wil je liever bezig zijn met ondernemen en het maken van je eigen producten? Schakel dan een goed marketingbureau in die je kan helpen je online zichtbaarheid nog meer te vergroten. Uiteraard moet dit wel in je financiële plaatje passen.

Webshop is een onderneming

Wist je dat een webshop net als een fysieke winkel gewoon een echte onderneming is? Zelfs wanneer je hobbymatig spulletjes verkoopt, is het goed om je in te schrijven bij de Kamer van Koophandel. De KvK is er namelijk voor alle ondernemers en ze staan voor je klaar met adviezen en meer. Met al je ondernemersvragen kun je bij ze terecht. En zeg nu zelf, zo een KvK nummer op je webshop staat toch ook gewoon heel stoer. Het is overigens wel belangrijk dat je een unieke bedrijfsnaam hebt als je je gaat inschrijven bij de Kamer van Koophandel. Door je gekozen naam in te vullen op Google kom je daar snel achter.

Ga gewoon beginnen

Heb je zin om te beginnen? Ga er dan voor. Zorg voor een goede pakketbezorger, voldoende verpakkingsmateriaal en een mooie voorraad en ga aan de slag. Je kan je webshop op ieder moment starten en live zetten. Er zijn verschillende softwarepakketten, compleet met gemakkelijke websitebouwer en veilige betaalomgeving om mee aan de slag te gaan. Deze pakketten zijn er in verschillende maten, dus ook voor een kleiner budget. Door de gemakkelijke software ontwerp je snel je etalage en winkelomgeving. Is het klaar? Open dan de virtuele deuren van je webwinkel open en ga aan de slag met je eigen webshop.

Beoordeel dit artikel:
[Totaal: 0   Gemiddelde:  0/5]

About The Author

Mijn naam is Steven van Stavoren en ik ben 39 jaar oud. Ik ben getrouwd en heb 2 kinderen. lange tijd heb ik voor een reclamebureau gewerkt en ik werk nu enkele jaren voor een evenementenbureau. Ik ben gek op mijn werk en verdiep me graag in alles wat te maken heeft met evenementen of marketing. Vanuit deze gedachte schrijf ik ook mijn blogs.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *