photoshop-functies

Photoshop voor beginners: 4 tips om te beginnen

Published On 18 februari 2022 | By Demi van Wijk | Marketing

Photoshop is een programma van Adobe en is geliefd onder fotografen, afbeelding bewerkers en op beeldredacties. Er zijn ontzettend veel mogelijkheden binnen dit programma. Zo veel, dat je de weg soms kwijtraakt. Daarom is het handig om wat basistips te hebben, voor je met Photoshop aan de slag gaat. Ben je een beginner en wil je graag werken met Photoshop? Lees dan snel verder.

Waarvoor is Photoshop handig?

Er is ontzettend veel mogelijk in Photoshop. Het is voornamelijk handig om foto’s te bewerken. Denk dan niet alleen aan filters, maar vooral ook aan objecten wegwerken, dingen in een afbeelding verplaatsen, of bijvoorbeeld een infographic. Dit is namelijk allemaal mogelijk in Photoshop. De bewerkte foto’s gebruik je voor eigen gebruik, verkoop, social media of bijvoorbeeld je eigen website. Gaat zoiets als een infographic maken je toch nog iets te ver? Dan kan je uiteraard ook een infographic laten maken bij een professioneel bureau.

Het vergt wel enige oefening en kennis voor je aan de slag gaat met dit programma. Daarom geven wij je in dit artikel een aantal tips voordat je begint.

1.    Leer de snelkoppelingen

Er zijn dus ontzettend veel mogelijkheden binnen Photoshop. Als steeds moet zoeken naar bepaalde functies, raak je veel tijd kwijt. Daarom is het handig om de snelkoppelingen voor de functies binnen Photoshop te leren. Dit is vooral handig voor de functies die je vaker gebruikt.

2.    Voer handelingen uit op een nieuwe laag

In Photoshop werk je altijd met verschillende lagen. Elke nieuwe handeling die je doet, doe je op een nieuwe laag. Zorg er dus voor dat je een handeling die niet omkeerbaar is, op een nieuwe laag zet. Mocht je deze wijziging toch niet meer willen, dan verwijder je gemakkelijk deze laag. Als je dat niet doet moet je opnieuw beginnen, en dat wil je liever niet.

Een tip die hierbij hoort is te oefenen met deze nieuwe lagen en maskers. Bewerk eens wat afbeeldingen zonder doel en oefen met iedere bewerking in een nieuwe laag door bijvoorbeeld een masker aan te zetten. Door een masker aan een laag toe te voegen, verberg je gedeelten van de laag, zodat de onderliggende lagen zichtbaar worden. Het maskeren van lagen is handig wanneer je verschillende foto’s combineert tot een afbeelding, of een persoon of object uit een foto wilt verwijderen.

3.    Sla je Photoshopbestand als PSD-bestand op

Als je bezig bent met een afbeelding bewerken en je wil hier later mee verder gaan, zorg er dan voor dat de afbeelding goed opgeslagen wordt. Dit klinkt vanzelfsprekend, maar als je de afbeelding niet goed opslaat, is het ook niet meer mogelijk hierin te bewerken. Sla een Photoshopbestand daarom altijd als PSD-bestand op.

4.    Kijk naar YouTube tutorials

Een hele handige tip om je kennis over Photoshop verder uit te breiden is door naar YouTube tutorials kijken. Bijna iedere vraag die je hebt worden in verschillende tutorials behandeld. Er zijn veel verschillende YouTube accounts dietutorials over Photoshop laten zien.

Photoshop is een leuk programma met veel mogelijkheden. Onze belangrijkste tip is veel te oefenen met de functies van het programma. Kom je er niet helemaal uit? Via YouTube zijn veel Photoshop tutorials te vinden. Heel veel plezier vast!

Beoordeel dit artikel:
[Totaal: 0   Gemiddelde:  0/5]

About The Author

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *