vuurwerkshow

Tips voor het organiseren van een vuurwerkshow

Published On 27 september 2022 | By Steven van Stavoren | Events

Vuurwerkshows op events worden altijd enorm gewaardeerd door het publiek. Met een mooie afsluiting van prachtig siervuurwerk markeer je het einde van het event en zorg je ervoor dat het publiek je niet zomaar vergeet. Er komt echter wat meer kijken bij het organiseren van een vuurwerkshow dan men denkt. Daarom geven we vandaag een aantal tips die jij kunt gebruiken bij het organiseren van een vuurwerkshow.

Schakel professionele hulp in

Voor vuurwerkshows wordt een ander type vuurwerk gebruikt dan reguliere consumenten mogen afsteken. Dit soort vuurwerk is een stuk zwaarder en krachtiger en mag om die reden alleen afgestoken worden door vuurwerk-professionals. Zij steken het vuurwerk bijvoorbeeld af middels een elektrisch apparaat op afstand. 

Maak er een mooie show van

Het voordeel van het afsteken middels een elektrisch apparaat is dat je de timing van het vuurwerk enorm goed kunt timen. Dat zorgt ervoor dat je écht een mooie show op kunt zetten. Ga er dus zeker even voor zitten om de muziek en het vuurwerk met elkaar af te stemmen. Speciale computers berekenen wanneer ze het vuurwerk het beste de lucht in kunnen schieten, om precies op de maat van de muziek tot een knal te komen. Gemiddeld wordt een vuurpijl 2 tot 4 seconden vroeger weggeschoten. 

Vraag de juiste vergunningen aan

Net als voor consumentenvuurwerk geldt ook voor professioneel vuurwerk dat het niet elk deel van het jaar afgestoken mag worden. Hiervoor is een speciale toepassingsvergunning of bedrijfsvergunning nodig. Zo’n vergunning is aan te vragen bij de Omgevingsdienst van jouw gemeente. 

Naast een toepassingsvergunning van de gemeente heb je ook een ontbrandingstoestemming nodig van de provincie. De provincie controleert apart op de aanwezigheid van genoeg blusmiddelen en de veiligheid rondom afstanden, verpakkingen en vervoer van het vuurwerk. Het is voldoende om alleen een ontbrandingsmelding te maken bij de provincie wanneer je minder dan 200 kilo aan consumentenvuurwerk of 20 kilo aan theatervuurwerk afsteekt.

Houd rekening met kosten

Een spectaculaire vuurwerkshow geven vergt een flink budget. Er zijn een aantal zaken waar je sowieso rekening mee moet houden, zoals een ontstekingsmechanisme. Dit moet voor elke show opnieuw gekocht worden à ongeveer 300 euro. Voor een gemiddelde show van ongeveer 9 minuten ben je al snel 1250 euro exclusief btw kwijt. Wil je een langere show of een show met meer vuurwerk, moet je ook dieper in de buidel tasten. Wil je online alvast vuurwerk bestellen? Kijk dan eens op Vuurwerkland.nl: hier vind je een ontzettend groot én divers aanbod aan vuurwerk, zodat je makkelijk kunt vinden welk type vuurwerk past bij jouw vuurwerkshow.

Beoordeel dit artikel:
[Totaal: 1   Gemiddelde:  5/5]

About The Author

Mijn naam is Steven van Stavoren en ik ben 39 jaar oud. Ik ben getrouwd en heb 2 kinderen. lange tijd heb ik voor een reclamebureau gewerkt en ik werk nu enkele jaren voor een evenementenbureau. Ik ben gek op mijn werk en verdiep me graag in alles wat te maken heeft met evenementen of marketing. Vanuit deze gedachte schrijf ik ook mijn blogs.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *