Aansprakelijkheid events

Ben je als bedrijf aansprakelijk voor ongevallen tijdens events? Wij geven je uitleg

Published On 4 juni 2020 | By Jesse Rietbergen | Events

Jaarlijks worden er veel evenementen georganiseerd. Denk aan festivals, kermissen, dorpsfeesten, de Avondvierdaagse en ga zo maar door. Evenementen staan garant voor een goede tijd met veel plezier, maar er kan wel eens wat misgaan. Hoe zit het dan met de aansprakelijkheid? Ben jij als bedrijf aansprakelijk voor ongevallen tijdens een evenement? Wij leggen je uit hoe de aansprakelijkheid tijdens events in elkaar steekt.

Zorgplicht als organisatie bij ongevallen tijdens events

Evenementen kunnen gepaard gaan met situaties die veiligheids- en/of gezondheidsrisico’s met zich meebrengen. Denk aan de attracties op de kermis, die eventueel een gevaar op kunnen leveren indien deze niet goed zijn gemonteerd, die lekkere funfood hapjes die niet meer zo vers blijken te zijn of een auto die het publiek inrijdt bij een auto-evenement. Er worden hoge veiligheidseisen aan evenementen gesteld om deze zo veilig mogelijk te houden. De organisator heeft een diepgaande zorgplicht ten opzichte van deelnemers en toeschouwers. Welke maatregelen worden verlangd hangt af van de risico’s voor ongelukken met letsel die aan het evenement verbonden zijn.

De organisatie spant zich in om de veiligheidsrisico’s te voorkomen of zoveel mogelijk te beperken. Je moet dus voorafgaand aan een evenement de risico’s in kaart brengen en zoveel mogelijk beperken. Daarnaast moeten er maatregelen worden genomen met betrekking tot hulpmiddelen en hulpdiensten. De aansprakelijkheid van de organisator hangt onder andere samen met de inspanningen die jij met je organisatie hebt gemaakt om schade en letsel te voorkomen.

Bedrijf aansprakelijkheid bij event ongeval

Ondanks alle voorzorgsmaatregelen kan het gebeuren dat een deelnemer of toeschouwer letsel of schade oploopt tijdens een event en dat jij hier als organisator verantwoordelijk voor bent. Of je in dit geval een schadevergoeding uit moet keren hangt af van de vraag of je de zorgplicht hebt geschonden. Dit wordt beoordeeld aan de hand van verschillende criteria:

  • Hoe waarschijnlijk is het dat de slachtoffers niet de vereiste veiligheidsmaatregelen in acht zouden nemen?
  • Wat is de kans dat hieruit een ongeval ontstaat?
  • In hoeverre was dit voor de deelnemer en de organisatie te voorzien?
  • Wat is de te verwachten ernst van de gevolgen bij een ongeval?
  • Was het mogelijk om voorzorgsmaatregelen te nemen?

Dit wil zeggen dat de zorgplicht van de organisator groter is bij een gevaarlijk evenement; een evenement waarbij de kans bestaat dat deelnemers minder voorzichtig zijn en de kans op een ongeluk dus groter is.

Schadevergoedingsplicht voor bedrijf bij ongeval

Als blijkt dat de organisator onvoldoende heeft gedaan om de risico’s te verkleinen en zich niet aan de zorgplicht heeft gehouden, dan is deze aansprakelijk voor de schade die uit het ongeval voortvloeit. Het is mogelijk dat bestuurders van de organisatie privé worden aangesproken en de schade dus moeten betalen uit het privévermogen. Dit is afhankelijk van de rechtsvorm van de organisator. Met een evenementenverzekering bescherm je jezelf tegen deze kosten.

Beoordeel dit artikel:
[Totaal: 0   Gemiddelde:  0/5]

About The Author

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *