personeel motiveren tips

5 tips om je personeel te motiveren!

Published On 2 maart 2020 | By Bobby van Dijk | Marketing

Iedereen wil wel werken bij een bedrijf waar het bruist van de energie en inspirerende ideeën. Op een plek waar de tijd vliegt en mensen aan het einde van de werkdag met een goed gevoel naar huis gaan. Maar hoe creëer je zo’n werkplek? Door je personeel te motiveren en sfeer neer te zetten waarin ieders werk en bijdrage ertoe doet. Je zult zien dat met de juiste aanpak medewerkers meer betrokken zijn bij je bedrijf en bereid zijn net een stapje extra te zetten. Voor elkaar en voor hun klanten. In dit artikel 5 bruikbare tips.

1. Zorg voor een prettige werkomgeving

Waar werk jij liever? In een sfeerloos kantoor waar collega’s hun frustraties botvieren op verouderde computers en waar iedereen achter zijn bureau de zelf gesmeerde boterhammen van thuis oppeuzelt? Of op een moderne werkplek met goede apparatuur, lekkere koffie en een gezellige lunchplek? Het klinkt misschien heel vanzelfsprekend, maar een prettige werkomgeving is een belangrijke factor als het gaat om de motivatie van medewerkers. Prettige werkomstandigheden zorgen ervoor dat mensen beter in hun vel zitten, productiever zijn, efficiënter werken en gemotiveerder zijn.

2. Geef complimenten en vier successen

De sterkste motivatie van mensen is intrinsieke motivatie. Dit is een gevoel van gedrevenheid dat ontstaat wanneer je het gevoel hebt op de juiste plek te zitten, verschil te maken voor de mensen om je heen en daarvoor gewaardeerd te worden. Dit is precies de reden dat het regelmatig geven van welgemeende complimenten effectiever is dan een eenmalige loonsverhoging. Geef jouw medewerkers daarom de erkenning die ze verdienen. Prijs zaken die op rolletjes lopen en vier behaalde successen. Bijvoorbeeld met een bedrijfsborrel, een teamuitje, een lekkere taart of een klein presentje.

3. Investeer in opleiding en ontwikkeling

Ontwikkelingsmogelijkheden en kansen om beter te worden in je werk, zijn uitstekende motivatiefactoren. Door regelmatig de ambities van je medewerkers te bespreken en een ontwikkelplan op te stellen, krijgen zij de gelegenheid om ergens naartoe te werken en zichzelf te ontplooien. Het aanbieden van trainingen, cursussen en opleidingen is daarbij zeer effectief. Houd er wel rekening mee dat elke medewerker andere ambities heeft. Zo zal de één promotie willen maken, terwijl de ander juist inhoudelijk sterker wil worden en een derde de wens heeft om zijn of haar persoonlijke vaardigheden te verbeteren.

4. Betrek medewerkers bij veranderingen

Stilstand is achteruitgang. Als ondernemer weet je dat allang. Daarom ben jij constant bezig om je bedrijf, producten of diensten te verbeteren. Je investeert in innovatie, grijpt kansen in de markt, speelt in op veranderende klantwensen en gaat nieuwe samenwerkingsverbanden aan. Dit vraagt om een flexibele organisatie die meebeweegt met al deze trends en ontwikkelingen. Goed verandermanagement is daarom essentieel. Door medewerkers te betrekken bij veranderingen, zullen ze gemotiveerd zijn om hún organisatie verder te helpen richting een succesvolle toekomst. Zeker wanneer je aan de vooravond staat van een grote transformatie kan een organisatie adviesbureau je hierbij helpen.

5. Benader iedere medewerker anders

Tot slot is het goed om te bedenken dat iedere medewerker anders is. Dit betekent dat er geen standaardrecept is om je personeel te motiveren. De een vindt het bijvoorbeeld prettig om veel vrijheid en verantwoordelijkheid te krijgen, terwijl een ander meer aandacht en feedback nodig heeft. Motiveren begint daarom met goed luisteren naar wat iemand drijft en waar hij of zij behoefte aan heeft. Niet alleen tijdens officiële personeelsgesprekken en vooral ook tijdens een informeel praatje bij de koffiemachine of op de vrijdagmiddagborrel.

Beoordeel dit artikel:
[Totaal: 0   Gemiddelde:  0/5]

About The Author

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *