Veilig evenement organiseren

Een veilig evenement organiseren: 6 tips

Published On 12 november 2014 | By Steven van Stavoren | Events

Bij de organisatie van evenementen komt altijd heel wat kijken. Omdat er zoveel geregeld moet worden, vergeet men bij kleinere events vaak om goed over veiligheid na te denken. Terwijl je natuurlijk wel wilt dat alles goed en veilig verloopt. Daarom zetten we even een aantal tips voor je op een rijtje.

Tip 1: wijs een verantwoordelijke aan

Wijs bij de organisatie direct iemand aan die verantwoordelijk is voor de veiligheid. Diegene kan dan alles voorbereiden, de juiste mensen inschakelen en eventuele producten aanschaffen. Zo weet je zeker dat het niet vergeten wordt.

Tip 2: houd altijd alle toegangswegen vrij

Je hoopt het natuurlijk niet, maar als er een ongeval gebeurt of iemand onwel wordt, moeten de hulpdiensten er snel bij kunnen. Het is dan ook cruciaal dat je de toegangswegen vrijhoudt.

Tip 3: houd blusapparatuur en hulpverleningsposten vrij

Allereerst is het natuurlijk zaak dat je beschikt over blusapparatuur. Verder is het vaak bij kleine evenementen al goed om een EHBO-post te maken. Zorg ervoor dat blusapparatuur altijd goed en snel bereikbaar is en dat mensen gemakkelijk bij de EHBO-post kunnen komen. Het helpt natuurlijk ook om de EHBO-post op je evenement aan te geven, zodat mensen deze in geval van nood snel kunnen vinden.

Tip 4: zorg voor duidelijk aangegeven vluchtwegen en nooduitgangen

Zowel bij buiten- als binnenevenementen is het belangrijk dat vluchtwegen en nooduitgangen duidelijk worden aangegeven. Er zijn ook regels voor vluchtwegen en nooduitgangen. Laat de veiligheidsverantwoordelijke voor jouw evenement goed uitzoeken welke regels er voor jullie situatie gelden en hoe je daar aan gaat voldoen.

Tip 5: houd bij de aankleding van je evenement direct rekening met veiligheid

Onder het mom “beter voorkomen dan genezen”, is het goed om bij de aankleding van je evenement meteen te zorgen voor veilige materialen. Denk bijvoorbeeld aan moeilijk ontvlambare decoratie en het veilig plaatsen van eventuele versiering. Houdt decoratie ook altijd vrij van warmtebronnen en hang versiering altijd minimaal tweeënhalve meter boven de grond. Zorg er tot slot voor dat vloerbedekking goed vast ligt en niet verschuift, want dit kan ook ongelukken veroorzaken.

Tip 6: maak een duidelijk plan

De aangewezen verantwoordelijke dient een duidelijk plan te maken met daarin alle veiligheidsmaatregelen die genomen zijn voor het evenement. Ook helpt het om een plattegrond te maken met daarop alle informatie over de locatie van bepaalde apparatuur, stoelen, et cetera.

We hopen je met deze tips goed op weg te hebben geholpen met de veiligheid van je evenement. Deze controlelijst van de Universiteit Leiden is handig als extra check, zodat je zeker weet dat je alle veiligheidspunten hebt meegenomen in je plan.

Dit artikel werd je aangeboden door BrandblusserXL, online verkoper van diverse soorten brandblussers en meer.

Beoordeel dit artikel:
[Totaal: 0   Gemiddelde:  0/5]

About The Author

Mijn naam is Steven van Stavoren en ik ben 39 jaar oud. Ik ben getrouwd en heb 2 kinderen. lange tijd heb ik voor een reclamebureau gewerkt en ik werk nu enkele jaren voor een evenementenbureau. Ik ben gek op mijn werk en verdiep me graag in alles wat te maken heeft met evenementen of marketing. Vanuit deze gedachte schrijf ik ook mijn blogs.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *