veiligheid evenement

Zo zorg je voor voldoende veiligheid op je evenement: 5 tips

Published On 16 augustus 2016 | By Steven van Stavoren | Events

Bij het organiseren van een evenement komen veel belangrijke taken kijken. Zo moet het concept vastgesteld worden, gepaste communicatiemiddelen voorbereid worden en bezoekers geworven worden. Ook het verzorgen van voldoende veiligheid is erg belangrijk. In dit artikel vertellen we aan de hand van 5 handige tips hoe je een veilig evenement kunt organiseren.

Tip 1: Zorg voor een duidelijk veiligheidsplan en een draaiboek

Laten we beginnen met de belangrijkste tip: stel een duidelijk veiligheidsplan samen. Het plan zal uiteindelijk als leidraad dienen bij het in stand houden van de veiligheid tijdens het evenement. Neem in ieder geval de volgende onderdelen op in het plan: welke middelen moeten aanwezig zijn om de veiligheid te bevorderen? Welke personen zijn verantwoordelijk voor welke (veiligheids)-taken? Wat moet er gebeuren in het geval van noodsituaties? Hoe moet het organisatieteam reageren bij calamiteiten?

Een draaiboek is noodzakelijk voor het organiseren van een geslaagd evenement en wordt gelezen door alle betrokken personen. Zorg er daarom voor dat het veiligheidsplan ook in het draaiboek wordt opgenomen.

Tip 2: Stel een veiligheidsteam samen

Komt de veiligheid van de bezoekers van het evenement in gevaar? Dan is het belangrijk dat de leden van de organisatie weten hoe ze moeten reageren en welke taken ze hebben. Stel voor de duidelijkheid een veiligheidsteam samen en zorg ervoor dat iedereen op de hoogte is van de regels. Worden er beveiligers ingehuurd? Licht ze dan in over het veiligheidsteam. Om te verduidelijken wie tot dit team behoort kun je het best speciale veiligheidshesjes laten bedrukken.

Tip 3: Let extra goed op de toegangswegen

Ontstaat er toch een ongeval tijdens het evenement? Dan moeten de hulpdiensten er snel bij kunnen. Let er daarom tijdens het evenement extra op dat de toegangswegen vrij worden gehouden en dat er geen obstakels zijn.

Tip 4: Vergeet de (blus)hulp niet

Naast de toegangswegen moeten ook de blusapparatuur en de hulpverleningsposten vrijgehouden worden. Zorg ervoor dat de brandblussers en de EHBO-post makkelijk bereikbaar zijn en dat de bezoekers ook weten waar ze te vinden zijn. Dit kun je bereiken door een speciaal en opvallend uitgangbord te laten maken.

Tip 5: Controleer de nooduitgangen en de vluchtwegen

Naast de EHBO-post en de brandblussers is het voor de bezoekers ook belangrijk om te weten waar de nooduitgangen en vluchtwegen zich bevinden. Zorg er in ieder geval voor dat jouw evenement voldoet aan de eisen rondom nooduitgangen en vluchtwegen en dat ze duidelijk worden aangeduid door borden en verlichting.

Beoordeel dit artikel:
[Totaal: 1    Gemiddelde: 5/5]

About The Author

Mijn naam is Steven van Stavoren en ik ben 39 jaar oud. Ik ben getrouwd en heb 2 kinderen. lange tijd heb ik voor een reclamebureau gewerkt en ik werk nu enkele jaren voor een evenementenbureau. Ik ben gek op mijn werk en verdiep me graag in alles wat te maken heeft met evenementen of marketing. Vanuit deze gedachte schrijf ik ook mijn blogs.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *