werken in de cloud

Is een virtueel kantoor de toekomst?

Published On 20 juni 2019 | By Jesse Rietbergen | Online Marketing

Er zijn steeds meer mensen die een deel van de tijd thuiswerken of zelfs maar zelden hun gezicht op kantoor laten zien door te werken vanuit de cloud. Sommige bedrijven hebben zelfs helemaal geen vaste werkplek meer en doen alles digitaal. Maar de vraag is natuurlijk: wat zijn de voor- en nadelen hiervan, en zal deze ontwikkeling wel stand houden in de toekomst?

De voordelen van een digitale werkplek

Er zitten veel voordelen aan het hebben van een digitale werkplek. Ten eerste is de flexibiliteit voor veel werknemers én werkgevers fijn. Zo kunnen mensen met kinderen of mensen die graag reizen ook aan hun uren komen, zonder dat ze in de knel komen met opvang of vakantiedagen. Daarnaast zijn de mensen die gebruik maken van een digitale werkplek productiever en meer tevreden over hun baan. Veel mensen vinden het fijn dat ze zelf kunnen bepalen wat ze wanneer gaan doen en hun werkgever ze hierin vertrouwd.

Een ander groot voordeel is natuurlijk dat je niet hoeft te betalen voor een kantoor. Als je wel een kantoor wilt behouden kun je hier flexplekken in maken, zodat mensen wel af en toe op kantoor kunnen werken. Hier heb je als het goed is minder ruimte voor nodig, dus dit scheelt in de kosten. Daarnaast is het ook nog eens heel milieuvriendelijk om werknemers niet elke dag naar kantoor te laten komen, omdat zij niet dagelijks in de file hoeven te staan. Dit scheelt ook nog eens frustratie.

De nadelen van digitalisering

Er zitten natuurlijk niet alleen maar voordelen aan digitalisering. Doordat de werknemers bijna nooit de andere collega’s zien, missen ze binding met het bedrijf. Dit kun je oplossen door regelmatig een bedrijfsuitje te houden. Zo leren je collega’s elkaar kennen en weten ze wie achter het e-mailadres zit.

Daarnaast is het wel even een investering die je aan het begin doet in laptops, telefoons en de digitale werkplek zelf. Als dit niet binnen het budget in één keer kan, kun je ervoor kiezen om langzamerhand te digitaliseren. Door bijvoorbeeld een handjevol mensen te laten thuiswerken. Zo kun je ook zien of dit wel bij jouw bedrijf past.

Conclusie: Is een virtueel kantoor de toekomst?

Er zullen nog genoeg bedrijven zijn die nooit volledig digitaal kunnen of willen zijn. Toch kan het voor een aantal bedrijven zeer interessant zijn. Dingen die meespelen in de keuze voor digitalisering zijn flexibiliteit, duurzaamheid en kosten. Het is daarom aan te raden om hier goed over na te denken en wie weet is jouw kantoor binnenkort volledig digitaal!

Beoordeel dit artikel:
[Totaal: 0   Gemiddelde:  0/5]

About The Author

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *