wegwerpplastic op evenementen

Verbod op wegwerpplastic op evenementen en festivals in 2024

Published On 16 maart 2023 | By Steven van Stavoren | Events

Het is vanaf 2024 zo dat wegwerpplastic geen plek meer heeft. Op kantoren, evenementen en festivals moet herbruikbaar materiaal komen. Ook de kartonnen bekers met een laagje kunststof moeten eraan geloven. Het zat er al langer aan te komen, maar inmiddels is het een definitieve zaak. Dat betekent dus ook dat je moet zorgen dat je erop voorbereid moet zijn.

Richtlijn voor single-use

Het is belangrijk om te weten dat deze maatregelen bij de single-use-plastics-richtlijn binnen Europa. Alle lidstaten voeren sinds 3 juli 2021 maatregelen door om deze richtlijn te kunnen volgen. Daardoor moet de impact op het milieu kleiner worden gemaakt. Het gaat daarbij om de tien meest gevonden wegwerpproducten. Denk aan rietjes, bestek en roerstaafjes van plastic. Afvalcontainers van Milieu Service Nederland plaatsen helpt al veel. Maar er kan meer. Overigens zijn gratis plastic tasjes als sinds 2017 verboden te verstrekken.

Het tegengaan van plastic soep

Het is wel belangrijk om de cijfers over plastic afval goed te kennen. Kijk je bijvoorbeeld naar Nederland, dan worden daar dagelijks al 19 miljoen plastic bekers en verpakking na eenmalig gebruik weggegooid. Het mag dus duidelijk zijn dat flink wat moet gebeuren. De manier waarop naar wegwerp en hergebruik wordt gekeken moet flink veranderen. Er zijn al veel ondernemers die hier druk mee bezig zijn. Het is de bedoeling om de plastic soep ermee te voorkomen. Ook is het belangrijk dat er beter met grondstoffen wordt omgesprongen. Uiteindelijk moet er zo een schonere wereld achtergelaten worden.

Afval op evenementen terugdringen

Het is al langer zo dat de evenementenbranche werkt aan het terugdringen van het plastic afval. Er zijn veel materialen die al direct op het festival weer hergebruikt kunnen worden. Andere materialen worden ingezameld om op een later moment opnieuw te gebruiken. Denk aan de verschillende soorten zachte plastic bekers. Het is natuurlijk zo dat dit gepaard gaat met meer kosten en meer werk. Aan de andere kant lijken bezoekers er wel graag aan mee te willen werken op festivals. Dit is ook terug te zien op bijvoorbeeld poppodia. Duurzaamheid wordt steeds belangrijker op alle vlakken.

Beoordeel dit artikel:
[Totaal: 1   Gemiddelde:  5/5]

About The Author

Mijn naam is Steven van Stavoren en ik ben 39 jaar oud. Ik ben getrouwd en heb 2 kinderen. lange tijd heb ik voor een reclamebureau gewerkt en ik werk nu enkele jaren voor een evenementenbureau. Ik ben gek op mijn werk en verdiep me graag in alles wat te maken heeft met evenementen of marketing. Vanuit deze gedachte schrijf ik ook mijn blogs.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *